OLS:n B-juniori Felix Persyn Belgian miesten salibandymaajoukkueeseen

Share |
25.01.2018

Vuonna 2000 -syntynyt Felix Persyn OLS:sta Belgian miesten salibandymaajoukkueeseen

Salibandyn seuraava miesten MM-turnaus pelataan joulukuussa 2018 Tshekissä. Kisoihin selviytyvät maat seuloutuvat Tammikuussa pelattavissa MM-karsinnoissa. Omaa salibandyunelmaansa Tallinnassa 31.1- 4.2. pelattavaan Euroopan karsintalohko 1:een lähtee elämään Merikoski SBT:ssä salibandyharrastuksen aloittanut ja Oulun Luistinseuran B-junioreiden SM-sarjajoukkueessa tällä kaudella pelaava 17-vuotias Felix Persyn. Kahden maan passin omaava pelaaja on valittu kisoihin edustamaan Belgian miesten salibandymaajoukkuetta.

Felix_Persyn.jpg

Harvempi B-juniori pääsee edustamaan miesten maajoukkuetta MM-tasolla. Felix Persynin unelma toteutuu tammi-helmikuun vaihteessa Tallinnan MM-karsinnoissa. Kuva: OLS Salibandy

Viitakosken tarina innoittajana

Salibandykaukaloissa on viime vuosina totuttu näkemään kaksoiskansalaisuuden kautta pienempää maata edustavia pelaajia. Tutuin heistä monelle salibandya seuraavalle ihmiselle on miesten Salibandyliigassa Nokian KrP:tä edustava Valtteri Viitakoski, joka on nähty Kanadan miesten salibandymaajoukkueen paidassa. Viitakosken tarina toimi innoittajana myös Persynille.

- Äitini vei minua eräänä päivänä harjoituksiin. Kerroin hänelle Valtteri Viitakoskesta ja heitin vitsin että minähän olen puoleksi belgialainen. Äiti innostui ja kertoi keskustelustamme joukkueemme valmentajalle ja seuran toiminnanjohtajalle Ville Oksalle, joka lähetti sähköpostia Belgian salibandyliitolle. Sähköposti tavoitti Belgian maajoukkueen ruotsalaisen päävalmentajan Daniel Borgin, joka innostui tiedosta, että Suomessa pelaa belgialainen pelaaja. Borg ohjeisti Oksaa laittamaan videoklippejä meidän peleistämme. Niiden perusteella hän näki minussa potentiaalia ja nimesi minut maajoukkueeseen.

Ensimmäisestä luokasta lähtien salibandya harrastaneen Felixin äiti lähti nuorena opiskelemaan Belgialaiseen yliopistoon, jossa hän tapasi tulevan lapsensa isän. He asuivat monta vuotta yhdessä ja saivat pojan vuonna 2000.

- Olin 4-vuotias kun muutimme takaisin Suomeen kahdestaan äitini kanssa. Äiti sai työpaikan Oulusta ja opin nopeasti Suomen kieltä esikoulussa ja alakoulussa. Käyn Belgiassa isäni luona yksin joka vuosi 2-3 kertaa. Olen tehnyt niin jo 5-vuotiaasta lähtien. Suomen kielen lisäksi Hollannin kieli on tämän ansiosta pysynyt melko hyvin hallussa.

Haastajana karsintoihin

Kovana jalkapallomaana paremmin tunnettu Belgia kohtaa karsintalohkossaan hallitsevan maailmanmestarin Suomen lisäksi Alankomaat, Liechtensteinin, Puolan ja Viron. Pelaaminen MM-karsinnoissa on salibandymaana vähemmän tunnetulle Belgialle hieno mahdollisuus kehittää lajia ja tuoda sitä tunnetummaksi maassaan. Belgiassa on rekisteröityjä lisenssipelaajia yhteensä 979 kappaletta. Maan salibandyliitto on perustettu vuonna 1995.

- Salibandy on Belgiassa uusi laji ja tekee vasta tuloaan ihmisten tietoisuuteen. Tiesin että heillä on olemassa nuorten ja aikuisten maajoukkue. Maassa on oma pieni sarja, joiden pelaajista maajoukkuekin suurimmalta osalta koostuu. Joukkueen tähtipelaaja on Tim Ghilain, joka pelaa Ruotsin ykkösdivisioonassa.

Belgia_Photo_Ivana_Repata.jpg

Belgian slaibandymaajoukkue lähtee altavastaajana MM-karsintoihin. Kuva: Ivana Repata`

Belgia valmistautuu tuleviin karsintoihin kolmen päivän harjoitusleirillä Roosdaalin kaupungissa, jonka jälkeen se matkustaa Tallinnaan. Persyn istutetaan kisoissa todennäköisesti puolustajaksi, vaikka hän on tottunut pelaamaan enemmän keskushyökkääjän paikalla. Luvassa on mahtavia haasteita, sillä vastaan asettuu muun muassa sellaisia nimiä kuin Nico Salo (Helsingborg) , Miko Kailiala (EräViikingit), Krister Savonen (Classic), Eemeli Salin (Classic) ja OLS:n kasvatti Matias Veikkola (SPV). Nuorukainen odottaa turnausta intoa puhkuen, vaikka tietää Belgian mahdollisuuksien olevan ennakolta vähäiset.

- Kuinka moni urheilija pystyy edes sanomaan, että on pelannut minkään lajin maajoukkueessa? On uskomatonta päästä pelaamaan Suomea ja omia salibandyidoleitani vastaan. Odotan etenkin Kailialan kohtaamista, jota olen seurannut pitkään ja jolta olen pyrkinyt omaksumaan omaankin peliini asioita. Uskon, että turnauksesta tulee kokonaisuudessaan ikimuistoinen ja saan uusia ystäviä. Mahdollisuudet meillä ovat hyvin heikot, mutta voittoja lähdetään silti hakemaan.

Kisoista piristystä arkeen

Komennus maajoukkueeseen on ollut koulunsa tunnollisesti hoitavalle ja vapaa-ajallaan muun muassa kirjoja lukevalle sekä paljon liikkuvalle pelaajalle innostava kokemus. Se on tuonut paljon hyvää mieltä myös hänen ympärillään oleville ihmisille ja positiivisia viestejä on tulvinut monesta eri suunnasta. Koulusta tulevat poissaolot ovat ainoa asia, joka saa hänet hieman mietteliääksi.

- Kaverini koulussa ja joukkueessa ovat olleet asiasta innoissaan, mutta rehtori ei jostain syystä pitänyt siitä, että olen viikon poissa koulusta, Felix päättää pilke silmäkulmassaan.

Salibandyn MM-karsintasysteemi

Karsinnat pelataan kuudessa lohkossa. Euroopan neljästä karsintalohkosta selviytyy lopputurnaukseen kustakin kaksi parasta sekä lisäksi kaksi parasta lohkokolmosta eli yhteensä 10 joukkuetta. Isäntämaa Tshekillä on suora paikka turnaukseen.

Aasian-Oseanian lohkosta seuloutuu mukaan neljä parasta.

Kanadan ja Yhdysvaltojen välisestä Amerikan karsinnasta selviytyy lopputurnaukseen kaksiosaisen kohtaamisen voittaja.

MM-karsintalohkot:

Eurooppa 1 (Tallinna 31.1. – 4.2.) Alankomaat, Belgia, Liechtenstein, Puola, Suomi ja Viro.
Eurooppa 2 (Nitra, Slovakia 31.1. – 4.2.) Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia ja Slovenia.
Eurooppa 3 (Valmiera, Latvia 31.1. – 4.2.) Islanti, Italia, Latvia, Unkari, Sveitsi ja Venäjä.
Eurooppa 4 (Nitra, Slovakia 31.1. – 4.2.) Espanja, Iso-Britannia, Itävalta, Norja ja Tanska.
Aasia-Oseania (Jeju, Korea 22. – 28.1.) Australia, Iran, Japani, Kiina, Korea, Malesia, Uusi Seelanti, Singapore ja Thaimaa.
Amerikka: (2. – 4.2.) Kanada ja Yhdysvallat

 

LUE LISÄÄ:

Belgian salibandyliiton kotisivut:

http://www.floorballbelgium.be/

Belgian salibandyliitto IFF:n kotisivuilla:

http://www.floorball.org/default.asp?id_sivu=375

Joukkue-esittelyt MM-karsintoihin:

http://www.floorball.org/news.asp?kieli=826&tyyppi=&id_tiedote=5691&alue=171&offset=0

Suomen maajoukkue MM-karsinnoissa:

http://salibandy.fi/uutiset/huippu-urheilu-uutiset/salibandymiesten-katse-mm2018-karsinnoissa-tassa-joukkue/

18.02.2019Kotivoitto Welhoista piti suoran säilymisen omissa käsissä
08.02.2019OLS:n junioripuolen valmennuspestit täyttyvät kovaa vauhtia. Jos keltasinisissä valmentaminen kiinnostaa, toimi nopeasti
07.02.2019OLS perustaa poikiin A-juniorien joukkueen - tavoitteena nousu takaisin SM-sarjaan
26.01.2019EräViikingit kaatoi hurjalla taistelulla, sunnuntaina vastassa LASB
26.01.2019MM-pokaalia, lapsiparkkia ja veljesten kohtaaminen
21.01.2019Classicia vastaan roolina jälleen sympaattinen häviäjä
13.01.2019OLS:n rooli oli olla viikonlopun sympaattinen häviäjä
11.01.2019Kotiotteluputkeen valmistautuvan OLS:n ensi kauden pelaajarunko kasassa
04.01.2019Matias Tiira palaa keltasinisisiin ensi kaudeksi
31.12.2018Osta loppukausikortti miesten kotiotteluihin

Siirry arkistoon »