OLS-legendoja: Nousukiitojoukkueen valmentaja Kari 'Muikku' Moilanen

28.01.2020

Sovimme haastattelusta Kari ’Muikku’ Moilasen kanssa ja kysäisen, josko jotain OLS-aikaista rekvisiittaa löytyisi kuvia ja videota varten.

”Ei taida enää löytyä. Ei edes niitä sandaaleja”, Moilanen miettii.

Ne sandaalit – eli mitkä?

”Minulla oli rantasandaalit aina pelissä jalassa, yhdet ja samat alusta loppuun”, OLS-salibandyn valmennusvastuuta aivan alkuvuosina kantanut luotsi selventää.


Moilanen2.JPG

Kerrataanpa Moilasen meriitit: Debyyttikaudella 1998-1999 nousu I-divisioonaan. Toisella kaudella 1999-2000 tavoitteena oli sarjapaikan säilyttäminen mutta kas, karsintojen kautta noustiin taas. Reipasääninen yleisö otti joukkueen ja Urheilutalon omakseen. Ensimmäisellä liigakaudella 2000-2001 sarjapaikan säilyttäminen.

Tästä oli Jerry Ruhasen hyvä jatkaa joukkueen viemistä seuraavalle tasolle ja pudotuspeleihin.

Peruspeli on nykyään samanlaista, ”hyökätään ja puolustetaan”, mutta Moilasen havaintojen mukaan tänä päivänä paljon nopeampaa ja taktisempaa. Taustoissakin on tapahtunut: tehdään harjoitusohjelmia ja käydään koulutuksia.

Jäärä ja nousukiitoiset nuoret

Jääpalloilija Moilanen päätyi salibandyn pariin vähän sattumalta.

”Pöllöt ilmoitti lehdessä harrastetoiminnasta ja sinne mahtui tällainen vanha jäärä pelailemaan. Vuonna 1998 tapahtui Pöllöjen yhdistyminen OLS:iin ja Jarkko Sarpola alkoi luoda lajikulttuuria. Ilman häntä OLS:n salibandyä ei olisi”, Muikku Moilanen arvelee.

”Laji oli Oulussa uusi ja pelaajat nuoria. Laukan Juhan kanssa aloitin valmentamisen ja jossain vaiheessa homma jäi käsiini, joten lähdin kehittämään sitä. Täällä käytiin kerran viikossa räimimässä”, hän viittaa tuttuun Urheilutalon saliin.

Joukkueessa oli hyviä, nuoria pelaajia, joten nousukiito oli nopeaa. Kaikki natsasi kohdilleen ja valmentaja ehti olla monena, myös joukkueenjohtajana ja huoltajana, ja ”vähän isänä ja äitinäkin”.

Tehtävä opetti tekijäänsä

”Silloin ei ollut tietoa, miten pitäisi harjoitella. Tekemällä opittiin, itse siinä samalla kun muutkin. Jääpallotaustasta oli jotain hyötyä. Olin leppoisa valmentaja ja se oli sellaista kaverihommaa”, Moilanen muistelee.

Etelästä Ouluun muuttanut Jan Vorselman toi lajikulttuuria ja -osaamista Ouluun tultuaan Moilasen aisapariksi ja joukkueen kuntovalmentajaksi.

Pelaajaporukka vakiintui divariaikaan. Kokeilijoita oli käynyt paljon, ”pari, kolme joukkueellista”.

Moilanen1.JPG

Yleistä asennetta silloiseen salibandyyn kuvaa se, miten esimerkiksi jääkiekkojoukkue Kärpät, kaukalopalloporukka Rajaville sekä jääpalloilijat halusivat haastaa uudemman lajin joukkuetta.

”Ei kuitenkaan ollut jakoja näillä luistimilla pelaavilla”, Moilanen muistaa.

OLS-salibandyhistorian ensimmäinen liigapeli kuvattiin Urheiluruutuun. Urheilutalo veti kovasti omiaan kannustanutta yleisöä, mistä kauempaa matkustaneet vastustajajoukkueet eivät suoranaisesti olleet innosta piukeina.

Pienen tauon jälkeen Moilanen valmensi tovin nuoremman poikansa joukkuetta, mutta nyt ”kilometrit bussissa ovat täynnä”. Menneisyydestä mieleen muistuu kuitenkin yksi matka ylitse muiden.

”Nousujuhlat junassa! Se oli hauska kotimatka Helsingistä Ouluun.”

Kari ’Muikku’ Moilanen

  • 58-vuotias, asuu rouvan kanssa Haapalehdossa
  • Pelannut jääpalloa OLS:ssa
  • Salibandyvalmentajana OLS:ssa vuosina 1998-2001
  • Työskentelee Respectalla ostajana
  • Harrastaa kuntosalia ja sulkapalloa
  • Tätä et ehkä tiennyt: työskentelee myös järjestyksenvalvojana. ”Se on järjettömän hauskaa ja meillä on älyttömän hyvä porukka.”

Teksti ja kuvat: Tinja Huoviala 

 

 

 

15.02.2020Sarjapaikan säilyminen varmistui
01.02.2020Kadonnutta rytkettä hakemaan
30.01.2020Erilaiset pelaajapolut liigaan: Innokas liikkuja suuntautui salibandyyn
28.01.2020OLS-legendoja: Nousukiitojoukkueen valmentaja Kari 'Muikku' Moilanen
26.01.2020 21:00Jäätävän jännityksen huikea lopputulos: OLS - Classic 8-5
26.01.2020 18:10Kuukauden juniori: Kasperi Lahdenkauppi
18.01.2020Erilaiset pelaajapolut liigaan: Reissumies jo nuorena
17.01.2020Löytyykö bussista kadonnut peli-ilme?
16.01.2020LEIJONAUUTISET tekee paluun tauolta: esittelyssä Karhut 14-15 ja Ketut 12
12.01.2020Kolmannen erän kylmä kylpy

Siirry arkistoon »